Not safe for work / Det dåliga samvetet

by arjauusitalo

Toissapäivänä kävin katsomassa, kokemassa Taideakatemiassa, siis Tukholman Konstakademien-rakennuksessa taidenäyttelyn Not safe for work, jossa vasta valmistuneet taiteen maisterit esittävät töitään ja eilen kävin teatterissa Dramalabbet jossa esitettiin Det dåliga samvetet eli huono omatunto.

Taidenäyttelyn jälkeen jäi leijumaan kysymysmerkkejä ilmaan ympärilleni. Och? Enkä minä olen niin tottumaton taiteenkokija, ettenkö mitään koskaan ymmärtäisi, mutta jäin miettimään miten yksinäisiä taiteilijat ovat, jokainen omassa kuplassaan, kääntyneenä sisäänpäin, ei ihan jokainen, mutta melkein. Vähän kuin monet kirjailijat.

Teatterin jälkeen tuntui kuin olisin saanut ilmaa keuhkoihini ja voin hengittää paremmin. Aihe oli köyhyys, äärimmäinen hätä tässä kaupungissa, kerjäläiset, kodittomat ja prostituoidut. Miten me siihen suhtaudumme, miksi se aiheuttaa meissä niin paljon huonoa omaatuntoa ja niin paljon tunteita. Kerrankin teatteriesityksen jälkeen olin tyytyväinen, yleensä marisen ja valittelen ja lupaan koskaan olla menemättä teatteriin. Tästä me puhumme, tätä me mietimme, tämä on puheenaihe tässä kaupungissa nyt. Kerjäläiset joita on kaikkialla ja joihin meidän on jotenkin suhtauduttava jos tahdomme säilyttää oman itsetuntomme, emme voi vain ohittaa heitä olevinamme huomaamatta heitä ja heidän hätäänsä.