Suuria suomalaisia ajattelijoita

by arjauusitalo

Seuraan suomalaista kirjallisuutta lähinnä kirjailijoitten blogeista. He kertovat itsestään, työstään, kirjoistaan. En oikeastaan edes kaipaa enempää. Se riittää. Olen varma siitä, vakuuttunut, että Suomessa kirjailijat ajattelevat kovasti ja syvällisesti, ainakin kirjoittamistaan, työtään, seuraavaa kirjaansa, kevään kirjaa tällä hetkellä. Käännöksiä muihin kieliin tehdään, elokuvia ( olenkohan ymmärtänyt oikein) on työn alla. Suomalainen ajattelu on valtaamassa maailmaa, leviämässä lukijoiden pariin.

Unessani siinä esiintyville annettiin kaikille joku TOINEN , ei ystävää tai rakastettua, ei lasta tai lastenlasta vaan TOINEN. Sellainen, joka pakottaisi ajattelemaan toisin, avautumaan, ajattelemaan itse, syvästi, rehellisesti, rohkeasti. Jotkut saivat pienen räsynuken ja joillekin annettiin aivan omankokoisensa hahmo joka herättäisi ihmisen ajattelemaan. Ehdin herätä ennenkuin minulle annettiin tällaista tukihenkilöä joka saisi minut ajattelemaan toisin. Saan nyt siis selvitä ilman. Ehkä herättelen henkiin Lauran, mielikuvitusystävän joka minulla oli vuosikausia 50-luvulla. Nyt hän olisi siis eläkkeellä, tai melkein, hän ehkä on jo valkohiuksinen, ehkä hänellä on joku krooninen tauti, ehkä hän on juuri palannut New Yorkista maratonia juoksemasta. Tulen uteliaaksi, mietin mitä hän on tehnyt nämä viimeiset puolisataa. Ystävät jäävät, unohtuvat, heidät jätetään muutettaessa, elämän eri vaiheissa he eivät sovi elämäämme.

Kävin ostamassa muutaman lehden, yhdessä ranskalaisessa luvataan selvittää missä ammatissa ihmiset ovat onnellisimmillaan. Laitan kahvia ja luen.