Omakustantajan kevät

by arjauusitalo

Omakustantajan kevät koittaa nyt. Idea, kehittely, kirjoittaminen, kustantaminen ja sitten valmis kirja jota voi käydä kauppaamaan. Ei muuta kuin lycka till! Se on kaikkein vaikeinta, markkinoiminen. Puhun omasta kokemuksestani, en mitenkään yleistä. Ajattelu sujuu, kirjoittaminenkin ja kirjan fyysinen tuottaminen on nykyään helppoa ja varsin huokeaa. Markkinointi saattaa takkuilla. Kun ajattelee, millainen markkinointi joillakin bestsellereillä on, saattaa omakustantajan yllättää uskonpuute.

Ja silti: yksi suurimmista iloista elämässäni oli kirjojen julkaiseminen. Kaikki oli hyvin vaatimatonta mutta tunsin joka vaiheessa, että tein mitä tahdoin ja miten tahdoin. Kukaan ei hengittänyt niskaani. Espanjalaisen sananlaskun rohkaisemana valitsin mitä tahdoin ja maksoin siitä. Tekisinkö sen vielä uudelleen, vielä kerran? En tiedä. Mietin sitä nyt. Osoittaa rohkeutta lähteä julkaisemaan kirjaansa näissä oloissa – missä? katso ympärillesi – ja sehän elämän tekee mielenkiintoiseksi. Rohkeus. Uskallus. Oman polun kulkeminen. Perille aina pääsee. Etenkin omaa polkua.