Sivistysvaltiota pidetään yllä bestsellereillä

by arjauusitalo

Luen puheenjohtaja Tuula-Liina Variksen kirjoitusta kirjakaupoista ja nyökyttelen aamukahvia juodessani . Kiitos suorista sanoista. Tukholmalaiset upeat divarit katoavat yksi toisensa jälkeen. Klassikot ovat vähissä kirjakaupoissa. Kirjakaupat sulkevat. Kirjailijat kirjoittavat kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ja? kuten poikani sanoi pienenä kun ei ymmärtänyt mitä yritin sanoa.

Lause jossa puheenjohtaja kysyy “Mistä vielä löytää vanhan hyvän kirjan, klassikon edes?” pitäisi julkaista aamulehtien etusivulla kissankokoisin kirjaimin painettuna. Ja siihen pitäisi vaatia vastaus. Aamulehdet katoavat. Sekin vielä.

Äitivainajani sanoi aina, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Mietin lapsena, mitä hän tarkoitti ja vasta nyt ymmärrän. Silti kaikki lasketaan saman matematiikan mukaan: niin ja niin monta on ostanut kirjan. Siksi se on “hyvä”. Tyhmistyneen joukon mielestä ehkä. Joitakin muita kiinnostaa, jotkut muut kaipaavat, niin, sanon sen rehellisesti: tarvitsevat, heidän sielunsa kaipaavat sisältöä, ei vain kallista koteloa jonka sisällä on sanoja, sanoja, sanoja. Ja mitä sanoja koettaa sanoa?

Suosittelen nuorelle miehelle klassikkoja, sellaisia joita luin nuorena. En löydä niitä kirjakaupasta. Netistä kylläkin, hyviä englanninnoksia venäjästä, ranskasta, mistä vain. Ja ilmaiseksi vielä tai hyvin halvalla. Lukee sitten niitä lukulaitteestaan.

En muista milloin kävin viimeksi kirjakaupassa ostamassa kirjaa. En löydä sieltä mitään. Viimeksi ostin tusseja, vihkon, kirjekuoren jossa postitin stipendihakemuksen. En ostanut  kirjaa. Sivistysvaltiota pidetään yllä bestsellereillä, lycka till!