Kuinka olla muukalainen

by arjauusitalo

Eilen ostin oikean kirjan, paperikirjan, Alfa-antikvariaatista Olof Palmen kadulta. How to be an Alien.  Suosittelen käyntiä siinä kellarissa, sinne saattaa jäädä seisoskelemaan ja selailemaan, joten kannattaa varoittaa matkaseuraa jos on laivamatkalla, etteivät ihmettele jos jäät laivasta.

Mistä juustovoileipä ja professori tähän tulevat? Kirjailija George Mikes kirjoitti siitä miten olla englantilainen. Kirja oli suuri menestys kun se julkaistiin 1946, Mikes oli budapestiläistoimittaja uransa alussa ja ihan syystä ihmetteli uutta kotimaataan. Samoja tuntoja ovat kaikki suomalaisetkin kokeneet, ne, jotka ovat jättäneet taakseen oman kotimaansa.

Juustovoileipä professorille, sanoi tarjoilija kun Heckscher seisoi jonossa Tukholman yliopiston kahvilassa joskus 70-luvulla. Muistan hyvin. Olin lukenut hänen kirjojaan ja hänestä kulki huhu, että hän käänsi laajan kirjastonsa kirjat selkä poispäin etteivät ihmiset olisi saaneet päähänsä ryhtyä lainaamaan hänen kirjojaan.

Tällaista tunnetta, näitä vanhoja muistoja, anekdootteja, vaille jäävät sähkökirjojen lukijat. Mitä me vielä menetämmekään?